PresRobusthed

Hvad er robusthed?

"Det handler i bund og grund, om hvad du gør og hvad du siger, når du møder pres, problemer eller modgang. Din robusthed kan bedst beskrives, som din evne til at kunne bevare dine gode menneskelige egenskaber, når du bliver presset" Hvad er robusthed? Vi kommer alle med jævne mellemrum under pres. Det er en del af livet. Vi møder alle problemer, tidspres, frustrationer, uenighed, konflikter, svigt eller regulær modgang. Og det er netop når livet viser tænder, at din robusthed bliver vigtig. For hvad gør du og hvordan reagerer du, når du bliver presset? Tager stressen og følelserne over,…
birgitte
april 20, 2019
PresStressStressbelastning

Nej, stress er ikke en lidelse

(Kronik fra Jyllandsposten) Stress, stress, stress. Et ord vi bruger i flæng. Nogle gange bruger vi det rigtigt, men alt for ofte, og i de mest afgørende tilfælde, bruger vi ordet forkert. Hvornår går det op for os, og med ”os” mener jeg især vores sundhedsvæsen og sundhedspolitiske ansvarlige, at vi har krav på en langt mere korrekt og fyldestgørende terminologi, der kan oplyse og advare os, hvis vi er i risiko for at blive syge af stress, og som kan hjælpe os med at få den rette behandling, hvis det alligevel sker? Som verden omkring os bliver stadig mere…
birgitte
april 5, 2019
MagtesløshedRobusthedStressStressbelastningstressreaktion

Hvad min far ikke vidste om robusthed

(Kronik fra Jyllandsposten) Det er ikke nogen naturlov, at alderdom ødelægges af stressrelateret belastning. Men det kræver, at vi som mennesker forstår og formår at udvikle vores medfødte robusthed – og ikke gør robusthed til et modefænomen. Min far døde en måned efter sin 70 års fødselsdag, efter et engageret men også stressende liv som neurokirurg. Vi skal naturligvis alle dø, men jeg tror, de fleste vil være enig med mig i, at det ikke er ligegyldigt, hvordan vi dør. Min fars sidste 10 leveår var dominerede af sygdom; type 2-diabetes, et slidt hjerte og kalkede blodårer – og i…
birgitte
marts 20, 2019
MagtesløshedStressStressbelastning

Hvad er stress?

Begrebet "stress" blev en del af danskernes daglige ordforråd for snart 15 år siden, og man skulle tro at efter så mange år, ville vi nu som individer og samfund være superskarpe på hvad vi mener, når vi siger ordet stress. Men desværre, nej. Der hersker stadig stor forvirring, til skade for den debat vi bør have om emnet og de mennesker som bliver syge af det. Så her kommer en lynguide, som forklarer det vigtigste du behøver at vide omkring om det fænomen vi kalder stress. Hvad er stress – helt kort: Stressresponsen er en medfødt biokemisk evne, hvis formål…
birgitte
marts 4, 2019
PresRobusthedStressStressbelastning

5 vaner der styrker din robusthed

Mørket er kommet. Vinden har fået det kølige bid, der fortæller os, at efteråret sætter ind nu for alvor. For mange mennesker medfører vinterhalvåret en frygt for at blive stresset og udmattet. At miste grebet om sit humør, energi og handlekraft. Ny forskning af professor i psykologi ved Southern University, Wendy Wood, konkluderer, at det er de vaner, vi opbygger på ikke-stressede hverdage, der afgør, hvordan vi agerer, når vi bliver udfordret. Derfor bør vi stoppe med at fokusere på vores valg i stressende perioder, og i stedet fokusere på at opbygge bedre vaner i resten af tiden. Efter at…
birgitte
februar 13, 2019
StressStressbelastningstressreaktion

Når stress kidnapper din personlighed

”Jeg bliver sur og kort for hovedet, når jeg kommer hjem til min familie efter en stresset arbejdsdag. Hvorfor?” Det spørgsmål blev jeg for nylig stillet under et foredrag om stressrobusthed. Spørgeren var en mand i starten af fyrrene. Han var leder på et relativt højt niveau og havde ofte så travlt, at han blev stresset. Nu var det gået op for ham, at han var dygtig til at håndtere (undertrykke) sin stress, når han var på arbejde, men når han kom hjem, hoppede kæden ofte af. Så blev han tvær, indelukket og irriteret. Og han var ked af, at det…
birgitte
januar 28, 2019