Tilbage til oversigt

Mørket er kommet. Vinden har fået det kølige bid, der fortæller os, at efteråret sætter ind nu for alvor. For mange mennesker medfører vinterhalvåret en frygt for at blive stresset og udmattet. At miste grebet om sit humør, energi og handlekraft.

Ny forskning af professor i psykologi ved Southern University, Wendy Wood, konkluderer, at det er de vaner, vi opbygger på ikke-stressede hverdage, der afgør, hvordan vi agerer, når vi bliver udfordret. Derfor bør vi stoppe med at fokusere på vores valg i stressende perioder, og i stedet fokusere på at opbygge bedre vaner i resten af tiden.

Efter at have fulgt en stor gruppe universitetsstuderende igennem et helt semester, inklusiv eksamensperioder, kunne Professor Wendy Wood observere, at når presset steg, faldt eleverne tilbage på gamle vaner og livsstilmønstre. De der havde for vane at sove for lidt, sov mindre. De, der generelt spiste sundt, spiste mere sundt, når presset kom op. Ifølge Wood kan vaner være virksomme, selv når vi er trætte og ikke har energien til at udvise selvkontrol.

Så det vigtigste er, at du spørger dig selv: Hvilke sunde, produktive vaner kan jeg tillægge mig selv, som kan give mig den fornødne robusthed til at komme gennem vinteren?

Måden, vi skaber nye vaner på, er at gentage dem ofte og konstant, indtil det bliver en automatisk rutine. Men inden vi kan gøre det, skal de først give mening.

Vane 1 – Moderat motion. Hver anden dag.

Skadelig stress består af akkumuleret energi og stresshormoner. Få skabt dig en vane for at få afløb for den ophobede energi gennem fysisk udfoldelse. Forskning peger på, at motion i moderat tempo hver anden dag i en halv time er, hvad der skal til. Løb eller cykel. Gå en tur med musik eller en god bog i ørene. Løft vægte. Dans. Metoden er ikke vigtig. Det er vigtige er, at din krop bevæges og strækkes, at dine muskler arbejder og brænder stresshormoner af. Og at du nyder at gøre det. Find dig en motionsform, der virker for dig. Hvis du indimellem kan finde måder at motionere i dagslys, er det ekstra godt.

Tænk frem i tiden. Hvordan fastholder du denne vane, når vinden og mørket for alvor begynder? Går du indendørs, eller skal du investere i forede hatte og pandelamper?

NB. Du må gerne træne hårdere, hvis du har overskud til det, men det er ikke nødvendigt for at opbygge robusthed. Hvis du har været stresset gennem længere tid, kan moderat motion ligefrem være bedre end hård motion.

Vane 2 – Hæld god energi på kroppen, spis sundt.

Stress slider på kroppens ressourcer. Gode vaner for hvilket brændstof du hælder på den, kan derfor vær afgørende for dit velbefindende på den lange bane. Start med at fjerne for meget sukker og hurtig kulhydrat fra din kost. Fjern færdiglavet mad af lav kvalitet.

Dernæst, skab dig en vane med at have gode sunde råvarer i dit køleskab og lave din mad fra bunden. Heller simpel og sund mad, end fyldt med salt, sukker og dårlige fedtstoffer.

Sørg for at få gode fedtstoffer fra fisk, skaldyr, nødder, mandler, avocado, olier, rigtig mayonnaise m.m. Spis eventuelt ekstra fiskeolie.

Derudover sørg for en afbalanceret kost af protein, kompleks kulhydrat, masser af grøntsager og tilpas med frugt.

Tænk fremad, hvordan kan dette blive en vane i vinterens mørke og hverdagens travlhed?

Vane 3 – Restitution, 8 timers søvn.

Når vi sover, restituerer kroppen. Når livet bliver krævende, er kroppen endnu mere afhængig af restitution og reparation af den belastning stress kan forårsage.

Få skabt dig en vane for at sove godt. Gå i seng, så du får sovet i 8 timer. Gør det til en vane med at undgå kaffe og alkohol inden du skal sove, da det kan forstyrre din søvn (særligt din dybe søvn, som du er ekstra afhængig af). Lad være med at arbejde i timerne inden du skal sove, så du ikke går i seng med hovedet fyldt af problemer.

Gør søvn til en fest! Køb eventuelt nyt sengetøj, en fantastisk hovedpude og skab gode ritualer omkring sengetid.

Vane 4 – Restitution for hjernen, kobl af!

I perioder, som kræver, at du skal være fokuseret, målrettet og intenst tænkende, kommer din hjerne under et vældig pres. Det slider på den. På dens ressourcer, celler og nerveforbindelser. Den tænkende del af din hjerne har godt af at få koblet af med jævne mellemrum, så den del kan hvile, optage næring, og genopbygge kampkraft.

Gør det til en vane at lægge arbejdet væk, så snart du kan, når du kommer hjem. Luk ned for informationsstrømmen fra computer, telefon etc.

Lær eventuelt meditationsteknikker, der kan få din hjerne væk fra tanker om problemer og fremtid – og få dig til at lande i nutiden.

Gør det til en vane at have andre interesser i din fritid. Brug tid på børn, ægtefælle og venner. Få en hobby. Vær tilstede. Find aktiviteter, du nyder at lave, som samtidig kan give dig en oplevelse af, at du er mere end en faglig hjerne, der kan forudse, planlægge og problemknuse. Du er et levende menneske med en personlighed, der rummer langt mere.

Tænk fremad. Hvordan kan du koble af i vinterhalvåret?

Vane 5 – Lær kunsten at skelne

Hvis stressen får sit greb i os, sker der noget ret forunderligt. Vi mister evnen til at skelne. Kender du det, at på en stresset hverdag skulle nå tre ting; børnehaven inden de lukker, hente rensetøj og købe mælk? Kender du også det, at alle tre ting kan føles lige vigtige? Og en oplevelse af, at du skal, pinedød, nå alle tre ting? Og når du prøver at nå alle tre ting, oplever du i endnu højere grad, at du er ved at miste grebet om dit liv? Stop op, spørg dig selv, hvad der egentlig er vigtigste af de tre ting, og gør kun det – gerne i et afslappet tempo.

At skelneevnen mindskes under stress er helt normalt og sker for alle, eller rettere sagt – det sker i vores hjerne. Desværre, udover at det forringer vores evne til at prioritere, forstærker det ofte vores oplevelse af stress og magtesløshed.

Men heldigvis kan du gøre noget ved det selv. Gør det til en vane til at øge din skelnen mellem, hvad du prioriterer som vigtigt i dit liv, og hvad der dybest set ikke er vigtigt. Brug din energi på vigtige ting, når du har travlt. Hvem går op i hvordan dit loft ser ud? Brug din weekend på at slappe af med en god ven. Tag en købekage med til forældremødet, drop at bage selv – brug tiden på at få orden i din økonomi. Brug din skelneevne aktivt – også i vintermørket.